nl / en

Danspunt wordt als amateurkunstenkoepel gesubsidieerd vanuit het Amateurkunstendecreet, dit telkens in beleidsperiodes van 5 jaar. De huidige erkenning loopt tot en met 2026. We zijn volop bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe beleidsplan 2027 tot en met 2031 dat binnen moet op uiterlijk 1 december 2025.

 

Waar staan we nu?

Het nieuwe beleidsplan ontwerpen en schrijven we onder begeleiding van een procesbegeleider, Wim Van Leeuwen van Coaster Consulting.

Vele gesprekken met betrokkenen, brainstormsessies met het team en met het bestuursorgaan, dromen en keuzes maken, strategische en operationele doelstellingen uitschrijven… het hoort er allemaal bij.

 

En we hebben jouw input nodig!

Uiteraard doen we dit niet alleen: we  stellen focusgroepen met persoonlijkheden uit onze sector samen en toetsen af met jullie: dansdocenten, choreografen, bestuurder van dansscholen – en groepen… Kortom, de mensen voor wie we doen wat we doen!

Wil je zelf ideeën, suggesties, hiaten… aanbrengen?

  • vul dan zeker deze online Google form in!
  • En/of neem deel aan de online focusgroep ‘Diversiteit en Inclusie’
    • Wat? We hebben een eerste actieplan klaar om onze werking en projecten diverser en inclusiever te maken. Dat plan toetsen we af bij een groep van experts en ervaringsdeskundigen. De focusgroep wordt geleid door onze procesbegeleider Wim Van Leeuwen (Coaster Consulting).
    • Wanneer? Op donderdag 20 februari 2025 van 12u30 tot 13u30
    • Waar? Online, via Zoom
    • Interesse? Stuur een mail naar elien@danspunt.be.

© Rudy Carlier

Onze zes kernopdrachten

Er is een nieuw Amateurkunstendecreet met 6 kernopdrachten waaraan iedere amateurkunstenkoepel moet aan voldoen:

  • 1° een dienstverlenende werking uitbouwen op maat van de amateurkunstenaar met aandacht voor de verschillende expressievormen en evoluties binnen de kunstdiscipline waarin ondersteuning, begeleiding en talentontwikkeling centraal staan;
  • 2° optreden als expertisecentrum voor de kunstdiscipline door relevante kennis en informatie te verzamelen, te ontwikkelen en te ontsluiten, al dan niet met inbegrip van een documentatiecentrum of bibliotheek, en door aanspreekpunt te zijn voor de kunstdiscipline voor alle relevante actoren;
  • 3° een internationale werking ontplooien om de internationale uitwisseling van amateurkunstenaars te faciliteren;
  • 4° samenwerken met de andere gesubsidieerde koepelorganisaties voor amateurkunsten om de werking efficiënt vorm te geven en maximaal kennis en praktijken te delen;
  • 5° samenwerken met andere sectoren met een focus op de professionele kunsten en het deeltijds kunstonderwijs;
  • 6° een instrument uitbouwen, met specifiek daarvoor toegekende middelen, dat via financiële impulsen groei en ontwikkeling stimuleert bij amateurkunstenaars of amateurkunstengroepen binnen de kunstdiscipline waarvoor de koepelorganisatie werkingsmiddelen ontvangt.

In het voorjaar 2026 weten we het subsidiebedrag voor de volgende beleidsperiode, in het najaar 2026 wordt een beheersovereenkomst met de minister van cultuur afgesloten waaraan duidelijk onze opdrachten en het eraan gekoppelde subsidiebedrag zullen staan.

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Maakplaats in Gent biedt studioruimte, coaching, toonmomenten en zichtbaarheid voor choreografen, nieuwe makers en dansers. Danspunt maakt 7 op 7 plaats voor jouw danslaboratorium waar je kunt verdiepen, vernieuwen en presenteren.

Check Maakplaats