nl / en

Onderzoek, netwerkverbreding en versterking

Danspunt wil mee de schouders zetten onder het onderzoek naar het bewaren, ontsluiten en levendig houden van dans in al haar facetten, nu en in de toekomst. Dat onderzoek wil Danspunt samen met de sector aangaan: het wordt vooral een gezamenlijk zoeken, niet zozeer naar juiste antwoorden, maar eerder naar verschillende stemmen en de rijkdom van die verscheidenheid.

De kracht van volksdans

Danspunt wil al doende leren en begint daarvoor haar zoektocht bij de volksdans. Volksdansers maken sinds jaar en dag een groot deel uit van onze achterban. Volksdans is van alle tijden en leeftijden, evolueert sinds eeuwen, is dynamisch en wordt van generatie op generatie doorgegeven. Op welke manier gebeurt dat? Wat zijn de krachten van volksdansers? En wat kunnen we van hen leren?

Naast netwerkverbreding en versterking willen wij de noden, behoeftes en aspiraties van de vele volksdansgroepen in kaart brengen. Nadien willen we innovatieve projecten en evenementen uitwerken die tegemoet komen aan de vragen van de verschillende volksdansgroepen. En daarnaast willen we ook ondersteuning bieden bij het borgen en ontsluiten van volksdans.

© De Ron S. Photography

© Kurt Van der Elst

© Frederik Sadones

Kinderen in volksdanskledij

© Tiene Carlier

Het wordt vooral een gezamenlijk zoeken, niet zozeer naar juiste antwoorden, maar eerder naar verschillende stemmen en de rijkdom van die verscheidenheid.

Dansbank

Het archief van Danspunt werd overgebracht naar de Hendrik Conscience Bibliotheek in Antwerpen. Nadien ontstond het idee om volksdansbeschrijvingen te ontsluiten in een publieke website. De bibliotheek nam immers onze gepubliceerde werken mee en we bleven achter met een hele grote collectie dansbeschrijvingen. Uit onze vele gesprekken met de sector bleek dat wij niet de enige zijn met een collectie dansbeschrijvingen en dat er een nood bestaat om deze kennis te delen: ‘ontsluiten’ en ‘borgen’ zoals dat heet in erfgoedtermen. Een ideaal project voor Danspunt om onze schouders onder te zetten.  

Heb je zelf een idee waarvoor je hulp zoekt bij de uitwerking?

Aarzel dan niet om ons te contacteren via leen@danspunt.be.

Schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze projecten rond erfgoed.

Andere erfgoedpartners

Danspunt werkt samen met CEMPER en FARO voor verschillende projecten. Zit je zelf nog met vragen rond immaterieel erfgoed en je eigen praktijken? Breng ons zeker op de hoogte, indien we je zelf niet kunnen helpen verwijzen we je graag door naar de juiste persoon. 

© Dolo Iglesias - Unsplash

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Maakplaats in Gent biedt studioruimte, coaching, toonmomenten en zichtbaarheid voor choreografen, nieuwe makers en dansers. Danspunt maakt 7 op 7 plaats voor jouw danslaboratorium waar je kunt verdiepen, vernieuwen en presenteren.

Check Maakplaats