Houd er rekening mee dat er een onderscheid is tussen het ‘nemen’ en het ‘gebruiken’ (of publiceren) van beeldmateriaal.
Er is ook een onderscheid tussen ‘gerichte’ en ‘niet-gerichte’ beelden.
Toestemming vragen
Iedereen heeft het recht om zelf te beslissen of van hem of haar een afbeelding mag worden genomen en gebruikt. Daarom moet er vooraf toestemming gevraagd worden wanneer je een foto of filmpje van iemand wil nemen, én om dat beeld te publiceren. Er is dus zowel voor het maken als voor het gebruiken van beelden een aparte toestemming nodig. Bij kinderen (-18j) moet die gegeven worden door een ouder.
De toestemming moet in elk geval ondubbelzinnig zijn, een vrije keuze op basis van juiste en specifieke informatie (waar wordt het beeld precies voor gebruikt?). De toestemming mag mondeling of zelfs stilzwijgend gebeuren, maar een schriftelijke toestemming geeft je ook een bewijs. Dat kan door vb. de persoon ter plekke een formulier te laten invullen of door op een inschrijvingsformulier twee vakjes toe te voegen waar de persoon (of ouder) toestemming kan geven: één voor het maken en één voor het publiceren van het beeldmateriaal.
Uitzonderingen
Voor het nemen en publiceren van ‘niet-gerichte’ foto’s is er geen toestemming nodig omdat het daarbij enkel gaat om algemene, spontane en niet geposeerde beelden, zonder specifieke personen uit te lichten (vb. algemene sfeerfoto’s van een activiteit).
Om deze foto’s en filmpjes te mogen nemen en gebruiken, volstaat het dat de betrokken personen (of hun ouders) ingelicht worden. Informeer de betrokkenen dus dat algemene sfeerbeelden kunnen worden genomen, met welk doel en waar ze gepubliceerd kunnen worden.
Enkele tips voor zorgeloos fotogebruik
Met enkele eenvoudige ingrepen kan je toch praktisch omgaan met de regelgeving.
- Gebruik bijvoorbeeld enkel groeps- of sfeerfoto’s, tenzij je de toestemming hebt van de persoon in kwestie.
- Als iemand vraagt om een foto van hem of haar weg te halen of niet te gebruiken, respecteer dit dan altijd.
- Zorg er zeker bij foto’s van kinderen voor dat de beelden niet zomaar door iedereen kunnen worden gedownload of gebruik een watermerk. Zo verhinder je mensen om de foto’s ongecontroleerd te gebruiken.
- Je kan er ook voor kiezen om de foto’s op een afgesloten website te publiceren, die enkel voor de betrokkenen toegankelijk is met een wachtwoord.
Meer info of advies nodig?
- Scwitch maakte dit uitgebreid dossier over GDPR en het gebruik van afbeeldingen
- Over dit thema, zeker als het ook over kinderen gaat, vind je ook meer op ikbeslis.be.
- Contacteer Danspunt