De wet op onbelast bijverdienen regelt onder meer het verenigingswerk, een vergoedingsvorm die in onze sector vaak gebruikt wordt. Ook de regelingen rond bijklussen bij particulieren en het bijverdienen in de deeleconomie (vb. via airbnb of deliveroo) vallen onder deze wet.
Het arrest brengt mogelijk een einde aan het verenigingswerk as we know it.
De wet, die pas sinds 2018 bestaat, laat sommige mensen toe om onbelast tot 500 euro per maand of 6000 euro per jaar bij te verdienen wanneer ze enkele specifieke klussen uitvoeren in het verenigingsleven. Ook dansles geven of helpen bij de administratie en communicatie in een dansvereniging staan op de lijst toegestane activiteiten.
Wat is nu beslist en waarom?
Wie werkt in het stelsel van onbelast bijverdienen, betaalt geen sociale bijdragen of belastingen, en bouwt ook geen sociale rechten op. Sommige beroepsfederaties en vakbonden hebben hier bezwaar tegen.
Het Grondwettelijk Hof oordeelde nu dat de bijklusregeling op verschillende punten in strijd is met het beginsel van gelijkheid en niet-discriminatie. Het hof vernietigde de wet.
Personen die dezelfde activiteiten uitvoeren, worden ‘zonder redelijke verantwoording zeer verschillend behandeld wat betreft de arbeidswetgeving, het sociale zekerheidsstelsel en de fiscaliteit’, staat in het arrest.
Mag ik nog met verenigingswerk aan de slag?
Ja, de regeling blijft nog bestaan tot het einde van 2020. Je kan dus nog heel het jaar met verenigingswerkers aan de slag.
Tegen 2021 moet een nieuwe regeling uitgewerkt worden. Danspunt volgt dit uiteraard voor je op, en pleit mee voor een regeling aangepast aan onze sector.