Danspunt klaagt deze ongelijkheid al sinds het najaar van 2020 aan bij de overheid, onder meer via De Federatie, belangenbehartiger voor de amateurkunsten.
Na de uitvaardiging van alweer ongelijke maatregelen voor plustwaalfjarigen in februari 2021, besloten we een stap verder te zetten. We doen dit in samenwerking met AFED, de Franstalige vereniging voor dansscholen. We namen ook een advocaat onder de arm om ons hierbij te begeleiden. Samen staan we sterker om deze ongelijke situatie aan te kaarten.
Brief naar de beleidsmakers
Samen met de advocaat richtten we een brief aan Annelies Verlinden (Federale minister van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor het uitvaardigen van de ministeriële besluiten met coronamaatregelen) en Jan Jambon (Minister-president van de Vlaamse Gemeenschap en Minister van Cultuur).
In de brief klagen we, gesterkt door juridische argumenten, de ongelijkheid aan tussen de coronamaatregelen voor het DKO en die voor private dansactiviteiten.
We wijzen erop dat de verschillende behandeling van DKO en andere dansverenigingen wringt met het gelijkheids- en non-discriminatiebeginsel uit de grondwet en maken duidelijk dat er geen enkele rechtvaardiging is voor dit verschil in behandeling. Kwaliteit is hierbij geen argument, want ook privé-dansscholen bieden aantoonbaar kwaliteitsvolle dansopleidingen.
De brief brengt onder de aandacht aan welke verregaande inspanningen de dansscholen doen om zich te conformeren aan de maatregelen, en dat de sector vreest voor ledenverlies aan DKO.
We verzoeken de overheid om deze manke situatie recht te trekken, en een regeling uit te werken waarbij alle aanbieders van dansles op voet van gelijkheid worden behandeld.
Onze Franstalige tegenhanger AFED stuurde een gelijkaardige brief naar de Minister van Binnenlandse Zaken en naar de Franstalige ministers van Onderwijs en Cultuur.
Lees de brief die we hebben verzonden aan de bevoegde ministers.