nl / en

Deze workshop wordt gegeven in het Nederlands

 

In deze workshop verkennen we manieren om jonge dansers actief te betrekken in het maken van choreografie, zodat ze niet alleen uitvoerders zijn, maar mede-eigenaars van het creatieve proces. Ik baseer me op de ervaring van de voorstelling What Remains (Ultima Vez) waarin ik kinderen en ouderen samenbracht in een dansante dialoog over herinnering, vergankelijkheid en de kracht van het lichaam door verschillende levensfasen heen.

Daarnaast zal ik een link leggen naar mijn nieuwe voorstelling The Wave, waarin ik onderzoek hoe het repertoire van de zogenaamde “Flemish Wave” – een invloedrijke beweging in de Vlaamse dansgeschiedenis – doorgegeven kan worden aan de jongere generatie. In deze workshop zullen we bespreken hoe kinderen niet alleen kunnen leren van bestaande bewegingstradities, maar ook hoe ze deze kunnen transformeren, zodat het repertoire van henzelf wordt. Het idee van “ownership” staat centraal: hoe kunnen kinderen een gevoel van eigenaarschap ontwikkelen over de dans, het verhaal en de geschiedenis die ze vertellen?

 Waarom deze workshop volgen volgens programmator Anne-Lore?

Wie op zoek is naar hoe je kinderen in hun naturel op scène kan plaatsen, zal inspiratie vinden in deze workshop. Om kinderen gemotiveerd te laten creëren, is het belangrijk dat ze co-eigenaarschap krijgen over het stuk. Zoë kreeg dit soort eigenaarschap als kind en staat nu aan de kant van de choreograaf.

 

Wie is Zoë Demoustier?

Zoë Demoustier is een in Brussel gevestigde choreografe en performer met een achtergrond in Dutch Mime, hedendaagse dans en cultureel onderzoek. Sinds haar afstuderen in 2018 heeft ze een breed netwerk opgebouwd in Vlaanderen, Brussel en Nederland, en werkte ze internationaal in steden als Wenen, Montréal en Milaan. Haar werk verbindt generaties en artistieke stijlen, waarbij beweging, beeld en geluid gelijkwaardig samenkomen. Zoë staat bekend om haar choreografieën die maatschappelijke thema’s op een invoelbare manier vertalen, door alledaagse bewegingen te transformeren tot esthetische vormen die het publiek aanzetten tot reflectie.

Haar werk balanceert tussen abstractie en toegankelijkheid, met als doel dans begrijpelijk en voelbaar te maken voor een breed publiek. De gelaagdheid in haar voorstellingen zorgt ervoor dat betekenissen verschuiven en transformeren, verankerd in universele emoties en beelden. Dit geeft haar werk een tijdloze relevantie, zowel artistiek als maatschappelijk.

Zoë werkte samen met gezelschappen en makers als Kabinet K, Michiel Vandevelde, en Alma Söderberg, en creëerde voorstellingen zoals Unfolding an Archive (STUK & Ultima Vez), Beating Choir/Choeur Battant (BRONKS BE & Le Carrousel CA), Nesten (fABULEUS), en What Remains (Ultima Vez), dat in 2023 werd geselecteerd voor het Theaterfestival en internationale erkenning kreeg.

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Maakplaats in Gent biedt studioruimte, coaching, toonmomenten en zichtbaarheid voor choreografen, nieuwe makers en dansers. Danspunt maakt 7 op 7 plaats voor jouw danslaboratorium waar je kunt verdiepen, vernieuwen en presenteren.

Check Maakplaats