nl / en

Wat is het verhaal achter het ontstaan van jouw praktijk?

Ik heb ooit een training in ‘geweldloze communicatie’ gevolgd, dit was voor mij een absolute verademing. Toen ik zelf een repetitie had, werd ik me op een bepaald moment bewust dat mijn plotse plankenkoorts geen paniek was maar een gevoel van onrust in mijn lichaam. “Wat heb ik nodig?” vroeg ik mezelf op dat eigenste moment af. De behoefte aan veiligheid resoneerde toen sterk. Erkenning kunnen geven aan datgene werkt zeer bevrijdend en eens ik dat begrepen had vond ik dat iedereen dat moest weten.

Welke boodschap geef je mee aan de dansers die de workshop zullen volgen?

Je zou kunnen zeggen dat we algemeen vastzitten in een ‘goed/slecht of juist/fout- paradigma’. Plankenkoorts heeft vaak te maken met oordelende gedachten over jezelf of over anderen en die houden je in je hoofd. De oefeningen en tools waarmee we in de workshop aan de slag gaan, bieden een andere ervaring en openen hiermee andere mogelijkheden en inzichten die voorbijgaan aan goed of fout. Je leert interpretaties en oordelen om te buigen naar jouw gevoelens en behoeften, hierdoor blijf je in je lichaam.

Waarin zit het verschil bij jouw methode tegenover andere praktijken?

Wat eigen is aan mijn methode is dat je vanuit het hier en nu vertrekt en verbinding met je gewaarwordingen en je lichaam maakt. Je leert hoe je, ook in stresssituaties in het hier en nu, steeds weer contact met je lichaam maakt om in de energie van het behoeftenveld te blijven. Op die manier kan je onprettige situaties die blijven hangen zijn, deblokkeren.

Wat kan je concreet doen op zo’n moment?

Vertraag. Geef voldoende aandacht aan je gedachten en gevoelens. “Wat leeft er écht in mij?” Stel jezelf deze vraag iedere dag opnieuw en je ontwikkelt op die manier strategieën die verankerd zijn met jouw behoeften.

In haar boek ‘De paradox van plankenkoorts’ beschrijft Mieke Wouters haar eigen ervaringen op het podium en hoe ze daar verandering in kon brengen. Daarnaast vind je veel voorbeelden terug uit trainingen die ze gaf en individuele coachings.
 
Benieuwd naar hoe je als danser of performer je plankenkoorts kan overwinnen? Op vrijdag 12 januari geeft Mieke een workshop ‘Omgaan met podiumangst’ in de dansstudio van Danspunt.

Tekst: Judith Van Oeckel

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Maakplaats in Gent biedt studioruimte, coaching, toonmomenten en zichtbaarheid voor choreografen, nieuwe makers en dansers. Danspunt maakt 7 op 7 plaats voor jouw danslaboratorium waar je kunt verdiepen, vernieuwen en presenteren.

Check Maakplaats