nl / en

Hoe ontstond het idee voor 1-2-3 Festival?

“Van bij de start van Roots wisten we dat we iets met jongeren wilden doen. Tijdens onze zoektocht naar wie we als gezelschap willen zijn, hebben we drie pijlers gedefinieerd: dansen, creëren en kijken naar dans. Toen we zochten naar een invulling voor het festival kwamen we uit op drie voorstellingen: een jeugdproductie (nvdr. gemaakt door Helena en gedanst door Roots Collective), dansstukken gemaakt door jongeren en een cross-overproject met Overkop, een organisatie met veilige plekken voor jongeren. Zo ontstond het 1-2-3 Festival, drie doelen, drie onderdelen.

Vanwaar komt de keuze om met kwetsbare jongeren te werken?

“Die keuze groeide spontaan. Tijdens mijn opleiding aan Codarts werkte ik aan een jeugdproductie. Het raakte me hoe je bij deze doelgroep via dans zaadjes kunt planten en werelden kunt openen. Toen ik terugkeerde naar België, wist ik dat ik verder wilde met dit idee. De ontmoeting met Joy van Overkop heeft dat proces in een stroomversnelling gebracht.”

“Het traject omvat meer dan beweging; het is een ontdekkingsreis van je eigen lichaam. Het klinkt misschien als een cliché, maar jongeren hebben zo’n behoefte om uit hun hoofd te komen en in hun lijf te duiken. ‘Uit het hoofd, in het lijf’, zeg ik dan. Beweging helpt om zware gedachten los te laten. Door te luisteren naar wat je lichaam je vertelt, kom je in contact met jezelf en met de mensen om je heen. Noem het danstherapie, meditatie of gewoon puur plezier. Het is een speelsheid waar jongeren met een moeilijke achtergrond veel uithalen en waar we bovendien allemaal wat meer ruimte voor zouden moeten maken.”

Hoe krijg je jongeren zo ver om uiteindelijk op een podium te staan?

“Het traject begint rustig en intiem. Tijdens een speelse introductie leggen oud-deelnemers uit wat hen te wachten staat en krijgen jongeren inzicht in wat het project voor hen kan betekenen. Vervolgens trekken we op weekend: een moment om hen de tools aan te reiken om hun eigen unieke danstaal te ontdekken.”

“Vanaf het begin is een veilige basis cruciaal. Met een team van dansdocenten van Roots en experts van Overkop wordt een warme omgeving gecreëerd waarin vertrouwen kan groeien. Dat is belangrijk, want de groep is allesbehalve homogeen. De term kwetsbare achtergrond kan hier van alles betekenen –  en dat vraagt om nuance en zorg.”

“Na een goeie start volgt een maakweekend, waar improvisatie en de persoonlijke noden van de jongeren centraal staan. Hier ontstaan de eerste schetsen van onze drie voorstellingen. Daarna begint het repetitiewerk, tot alles in elkaar klikt. En dan? Het podium op.”

Jullie kregen ook Koninklijk bezoek, hoe was dat?

“Inderdaad, we mochten Prins Laurent en Prinses Claire ontvangen. De prinses was zichtbaar enthousiast. Ze had alle muziek geshazamd en was diep onder de indruk van het volledige concept. De kracht van het festival zit volgens haar in de drie luiken – dansen, creëren en naar dans kijken – en vormt een duidelijk kader. Ze gelooft dat daarom de impact op zowel de deelnemers als het publiek zo groot is. Ze waardeerde hoe we werken vanuit de kern, van binnen naar buiten, en hoe we niet alleen een professionele context bieden voor de kijkers, maar ook voor de jongeren die deelnemen. Ze begreep volledig waar we naar streven en voelde de betekenis achter onze aanpak.”

Die mooie woorden doen je wellicht wel iets, maar wat geeft jou het meeste voldoening?

“De kleine momenten. Wanneer een jongere uit het publiek na een voorstelling zegt: Ik heb het helemaal begrepen, weet je dat je iets in beweging hebt gezet. Of ouders die trots vertellen dat ze normaal nooit een theater zouden binnenstappen, maar nu niet kunnen wachten om terug te komen. Het mooiste is om jongeren te zien groeien: vriendschappen ontstaan, zelfvertrouwen bloeit. Eén jongere, die ooit deelnam, begeleidt nu zelf. We hebben haar dan wel de tools aangereikt, maar zij heeft het met haar hele wezen opgepikt.”

 

“Soms zie je de jongeren ook heel grote stappen zetten, zoals een meisje dat moeite had met lichamelijk contact na traumatische ervaringen. Ik adviseerde iedereen om toestemming te vragen vooraleer je iemand aanraakt, maar op een dag zag ik haar lachend op anderen klimmen en kruipen. Ze vertelde dat ze aanrakingen eindelijk weer fijn vond dankzij dans. Dat zijn momenten waarop je denkt: Wat een schoonheid.”

“Maar we gaan ook verder dan die individuele verhalen. Het is de collectieve verbinding die de drijvende kracht is achter onze voorstellingen. Tijdens de cross-over voorstelling met Overkop staan dansers, jongeren en muziekmakers samen op het podium te improviseren. Het mooie is dat iedereen op dat moment gelijk is. Zonder woorden vertellen we iets samen, spelen we, bouwen we verbinding op. Dat is voor mij de essentie van wat we doen. We laten jongeren zien dat hun stem – in welke vorm dan ook – van waarde is. Iedereen mag zichzelf laten zien, op zijn eigen manier.”

 

Welk zaadje wil jij vooral planten bij de jongeren?

“Dat iedereen zijn stem van waarde is. Een stem is niet altijd een geluid, maar kan veel verschillende dingen zijn. Ik wil duidelijk maken dat iedereen zich mag laten zien op zijn eigen manier, want er is niet één manier om dat te doen. Een stem kan je laten horen, maar ook laten zien en laten voelen.”

Wat staat er nu op de planning?

“Op 25 februari start het ontdekkingstraject, een unieke kans voor jongeren om kennis te maken met wat het traject en de voorstellingen inhouden. Geïnteresseerden kunnen die dag vrijblijvend langskomen. De resultaten van dit creatieve avontuur worden op 28 en 29 juni voor het eerst gepresenteerd tijdens het Roots Festival in Minard in Gent. Iedereen is van harte welkom!”

 

Tekst: Olivia Stalpaert

‘In de kijker’ is een platform voor dansers, dansdocenten en makers om net dat ietsje meer te vertellen over hun werk. Ontdek de diversiteit van het danslandschap

en laat je inspireren!

Maakplaats in Gent biedt studioruimte, coaching, toonmomenten en zichtbaarheid voor choreografen, nieuwe makers en dansers. Danspunt maakt 7 op 7 plaats voor jouw danslaboratorium waar je kunt verdiepen, vernieuwen en presenteren.

Check Maakplaats