Jullie zijn beiden gepassioneerd met dans bezig. Op welk moment van de dag doen jullie je eerste danspasje?
Stephan: Dit leidt ons eigenlijk meteen naar de grote vraag van wat dans is. Voor mij kan dans alles zijn. Ik maak alleen een onderscheid tussen bewust en onbewust dansen. Het inlassen van momenten doorheen mijn dag waarop ik bewust dans, is zowel op fysiek als mentaal vlak heel belangrijk voor mij.
Solange: Mijn dagelijkse dans begint al liggend in bed, bij het rinkelen van de wekker. Voor ik opsta moet ik alles losmaken. Dat is ook voor mij een manier van zorg dragen voor mijn lichaam.
Wat is het magisch effect van dans op het mentaal welzijn?
Stephan: Het bieden van een podium heeft een groot aandeel in die magie. Je gunt mensen een plaats waarop ze zichzelf en hun talenten via dans beter kunnen leren kennen. Je geeft hen het gevoel dat ze daar ook echt mogen zijn.
Dans kan mensen hun zelfwaarde teruggeven. De waarde van dans en samen op een dansvloer staan is dat we daar in essentie gelijk zijn. We hebben allemaal een lichaam waar we bepaalde dingen wel of niet mee kunnen, maar de beleving die we samen delen staat centraal en verbindt ons hoe dan ook.
Dat zijn mooie, hoopvolle gedachten, maar hoe maak je zoiets nu concreet? Hoe ga je te werk?
Solange: Het is belangrijk om een kader te creëren waarin geen goed of fout heerst. De nadruk leggen op dat er in improvisatie geen verkeerde beweging bestaat, cultiveert een veilige sfeer.
Stephan: Ik noem dat gegeven ook wel “een zachte bril opzetten”. Wanneer je als danstherapeut een beweging in vraag stelt, doe je dat niet vanuit een waardeoordeel. Je vraagt je eerder af hoe een beweging fysiek en emotioneel voelde voor de danser en of die daar gedachten of beelden bij had. De vrijheid die ontstaat door deze mindset zorgt dat mensen geleidelijk aan meer vertrouwen opbouwen.