DANSREPERTOIRE EN DEELNEMERS
Wat verstaan jullie onder ‘dansrepertoire’?
We zien ‘dansrepertoire’ erg breed. Dansstroom wil dans in al zijn vormen en stijlen levend houden.
Ook hoe je exact met het repertoire aan de slag gaat of het nieuw leven inblaast, staat niet op voorhand vast. Je zoekt je eigen weg doorheen het materiaal, vanuit de eigenheid van je groep en in samenwerking met de coach. Het kan dus gaan om een heropvoering van een bekende choreografie, een deep dive in een specifieke dansstijl of een eigen interpretatie van een klassiek stuk. Denk aan een scène uit What the Body Does Not Remember van Wim Vandekeybus of Screws van Alexander Vantournhout, een exploratie van K-pop, een herwerking van een dans uit West Side Story of een duik in de geschiedenis van de Lindy Hop.
Moet je al een basis hebben in de stijl van het repertoire waarin je je wilt verdiepen?
Het is niet nodig dat je al ervaring hebt in de dansstijl of de technieken die horen bij het repertoire waarin je je wil verdiepen.
Mogen nieuwe groepen zich aanmelden of komen enkel bestaande groepen in aanmerking?
Nieuwe groepen mogen zich ook aanmelden!
Waarom moet ik een rechtspersoonlijkheid hebben om mee te kunnen doen aan Dansstroom?
We verwachten dat de deelnemers de financiële ondersteuning vanuit Dansstroom op een correcte manier kunnen beheren. Dit betekent dat je een rechtspersoonlijkheid moet hebben – bijvoorbeeld een vzw, nv, bv of een zelfstandigenstatuut. Zo kan je o.a. facturen versturen, ontvangen en betalen en de deelnemers verzekeren tegen ongevallen en aansprakelijkheid
Ben je gemotiveerd om deel te nemen aan Dansstroom, maar voldoe je niet aan deze voorwaarde? Contacteer ons en dan zoeken we samen naar een oplossing!
_______________
DANSCOACH
Wie is de professionele danscoach?
Bij Dansstroom gebruiken we de term ‘danscoach’ als een ruime, algemene term. Het kan gaan om een choreograaf, danser, dansleraar, repetitor, dansnotator… met expertise in het repertoire waar je in wil duiken. Het is belangrijk dat deze persoon beschikt over diepgaande kennis en ervaring met het repertoire, om het op een bewuste en gedegen manier door te geven.
Hoe vinden we een geschikte danscoach en moeten we die zelf contacteren?
Ja, het is de bedoeling dat je zelf op zoek gaat naar een danscoach om mee samen te werken!
Hoe pak je dat concreet aan?
- Als het gaat om een bestaande choreografie: contacteer de maker of het dansgezelschap! Ze zullen graag met jou in gesprek gaan en je in contact brengen met de relevante mensen. Dit project is voor hen ook een opportuniteit.
- Als het gaat om een oudere choreografie, zonder actief gezelschap of nog levende kunstenaar, kan je mogelijk contact zoeken via de stichtingen of de erven van de choreografen. Wordt dit een hele zoektocht waar je zelf je weg niet in vindt? Contacteer ons, en we zoeken het samen uit!
- Zoek online naar dansscholen die jouw repertoire onderwijzen. Vraag hen om advies.
Geen idee hoe je iemand kan vinden of krijg je geen reactie? Contacteer ons dan helpen we verder!
Wie is een geschikte coach? Wat verwachten we van de danscoach?
- We beschouwen dit project als de uitgelezen kans om de bestaande praktijk binnen je dansgroep te verrijken met perspectieven van buitenaf! Kies dus liefst voor een danscoach die in het verleden nog niet op regelmatige basis samenwerkte met je groep.
- We hechten veel waarde aan de match tussen de coach en de groep. De danscoach is zich bewust van het karakter van de groep en past zich aan hun niveau, verwachtingen en motivatie aan. Vanuit Dansstroom willen we een ontmoetingsplek creëren waarin de uitwisseling van ervaring tussen zowel professionele als niet-professionele dansers centraal staat. We zien het project als een wisselwerking en geloven dat het repertoire niet enkel aangeleerd moet worden, maar ook verrijkt wordt door het perspectief van de groep. De danscoach heeft dus oog voor uitwisseling & co-creatie.
- Ten slotte verwachten we van de danscoach dat hij of zij gemotiveerd is om het repertoire door te geven en bereid is om mee over het leertraject te reflecteren, aan de hand van de tools die Dansstroom aanbiedt (zie verder ‘reflectiemomenten’).
Mijn aanmelding moet een intentieovereenkomst bevatten met een danscoach. Wat houdt dit in?
Bij het indienen van je aanvraag voor Dansstroom verwachten we dat je al weet wie jullie kandidaat-danscoach is en hoe jullie de samenwerking willen aanpakken, mocht je project geselecteerd worden.
Zorg daarom dat je vooraf het volgende besproken hebt:
- Bereidheid om in 2025-2026 samen in het repertoire te duiken.
- Bespreek samen om welk repertoire het gaat.
- Maak kennis en schat in of de coach past bij jouw groep (zie hierboven). Wees transparant over jullie niveau, noden en verwachtingen.
- Wat is de motivatie van de coach om aan dit project mee te doen?
- Het kader van de financiële vergoeding: zie ‘Budget & Verloning Danscoach’ voor meer info over verloning.
- Planning: hoeveel repetitie-uren plannen jullie in (richtlijn: ca. 30-40 uur) ? Hoe vaak en waar zullen de repetities plaatsvinden? In welke tijdsperiode?
- Toonmoment: Wat willen jullie op het podium brengen? Waar willen jullie naartoe werken? (Dit mag een eerste idee zijn, het idee zal concreter worden naarmate jullie al enkele contactmomenten hebben gehad.)
- Bereidheid van de coach om deel te nemen aan de reflectiemomenten (zie verder ‘Reflectiemomenten’).
Als je deze zaken samen besproken hebt, kan je de conclusies daarvan op papier zetten en dit door de coach laten ondertekenen. Deze intentieovereenkomst voeg je vervolgens toe bij aanmelding.
Als je project geselecteerd wordt voor Dansstroom, vormt ze meteen een prima basis om je afspraken met je coach verder te concretiseren.
_______________
TOONMOMENT
Wat wordt er verwacht op het toonmoment?
Tijdens dit weekend krijgen jullie de kans om, samen met andere geselecteerde groepen, een dansstuk van ongeveer 15 minuten twee keer te brengen op het podium van STUK Leuven.
Hoe ziet het weekend van het toonmoment eruit?
Op 25 en 26 april 2026 zijn jullie welkom in STUK in Leuven! Op zaterdag voorzien we overdag repetities en ‘s avonds een eerste toonmoment, waar jullie samen met de andere groepen jullie werk voor een publiek presenteren! Zondagvoormiddag komen alle groepen bij elkaar voor een gezamenlijke dansworkshop en een sessie waarin we ervaringen en inzichten met elkaar uitwisselen. We sluiten het weekend af met een tweede toonmoment op zondagnamiddag.
Dansstroom zorgt voor een overnachting en maaltijden voor alle deelnemers tijdens het weekend in Leuven.
_______________
VERDIEPINGSMOMENT
Wat wordt bedoeld met het ‘verdiepingsmoment’? Wat kan dit zijn?
Via het verdiepingsmoment nodigen we jullie uit om het repertoire op een andere manier te benaderen buiten de dansstudio en anders dan enkel via beweging. Het doel is om het repertoire beter te leren kennen of het vanuit een nieuw perspectief te verkennen.
Mogelijke activiteiten zijn:
- Een filmavond over dans of gerelateerd aan jullie repertoire.
- Een archiefbezoek aan een archief met relevante documentatie.
- Een gesprek met experts, bijvoorbeeld dansers die het stuk ooit opvoerden of een dansonderzoeker.
- Een lezing of workshop gebracht door een gastdocent om een specifieke stijl of historisch perspectief uit te diepen.
- Muzikale verdieping: een muzikant uitnodigen om de muziek die jullie gebruiken verder toe te lichten en te analyseren.
- Voorstelling bijwonen: Het bijwonen van een dansvoorstelling gerelateerd aan jullie werk.
- ….
Het bedenken van de activiteit ligt bij jullie, maar wij kunnen wel helpen in de uitwerking door jullie in contact te brengen met mensen of organisaties! Mogelijk heeft ook je danscoach tips.
_______________
BUDGET & VERLONING DANSCOACH
Welke kosten kan ik opnemen in het budget voor Dansstroom?
Dansstroom voorziet een compensatie voor volgende kosten:
- de vergoeding van de danscoach
- kosten gerelateerd aan auteursrechten (indien van toepassing)
- kosten voor de organisatie van het verdiepingsmoment
- vervoerskosten voor het toonmoment in Leuven (25 en 26.04)
Kosten die dus niet vergoed kunnen worden via de ondersteuning van Dansstroom zijn o.a. kostuums, decor en zaalhuur.
Kosten verbonden aan het verblijf in Leuven tijdens het weekend van het toonmoment (overnachting en maaltijden) worden rechtstreeks door Dansstroom betaald en moet jij dus niet budgetteren.
Is er een maximumbedrag dat ik kan aanvragen bij Dansstroom?
Elke groep kan maximaal 4900 euro aanvragen. Dit bedrag is bedoeld voor het vergoeden van bovengenoemde kosten en kan niet voor andere uitgaven gebruikt worden.
Hoe maak ik een budget op?
Je maakt via de template in Google spreadsheets een budget op waarin je het totaalbudget over de vier kostenposten verdeelt en toelicht. In het budget maak je een inschatting van de kosten die je verwacht te maken voor je project. Het is niet nodig om bij je aanvraag al de exacte of finale bedragen te kennen, maar de inschatting die je maakt in je begroting is wel realistisch en onderbouwd. Dit betekent dat je cijfers baseert op concrete informatie, zoals gangbare tarieven of offertes.
Hoe begin je?
Maak een inschatting van de kosten per onderdeel.
- Verloning van de danscoach: zie vraag hieronder voor meer info (‘Correcte vergoeding’)
- Verplaatsingskosten: check de ticketprijzen voor bus, trein of tram of verken andere opties zoals carpoolen of het huren van een busje.
- Verdiepingsmoment: maak een inschatting van de kosten die komen kijken bij de organisatie van je verdiepingsmoment. Bijvoorbeeld voor de huur van een film, ticketprijzen voor een voorstelling die je wil bijwonen, toegang tot een archief of een fee voor het inhuren van een spreker.
- Auteursrechten: zie hieronder voor meer info onder ‘Auteursrechten’
Schrijf je budget duidelijk uit in de template.
- In het template zijn er drie tabbladen: één voor btw-plichtige organisaties, één voor organisaties die vrijgesteld zijn van btw, en één voor organisaties met een gemengde btw-plicht.
- Indien je met een freelancer werkt, informeer je ook aan welk btw-tarief (21%, 6% of geen BTW) die werkt.
- Gebruik de kolom ‘verduidelijking’ om aan te tonen hoe je tot bepaalde bedragen gekomen bent.
Hoe bepaal ik een correcte vergoeding voor de danscoach?
We verwachten dat de danscoaches correct vergoed worden voor hun werk. Gebruik hiervoor de tarieven die in lijn liggen met fair-pay richtlijnen. Raadpleeg de richtlijnen over minimumbedragen en loonschalen die van toepassing zijn via de websites die we hieronder tippen, zodat je geïnformeerd bent wanneer je in overleg gaat met de danscoach. Informeer naar het gebruikelijke tarief van je danscoach en bespreek hoe jullie de samenwerking willen vormgeven. Wees als groep transparant over het beschikbare budget en overleg samen welke mogelijkheden er binnen dat budget zijn, zodat er geen misverstanden ontstaan. Het aantal contacturen dat we voor deze samenwerking hebben ingeschat, ligt rond de 30 à 40 uur.
Bespreek met je coach op welke wijze die kan of wil vergoed worden. De wijze van vergoeding van de danscoach heeft een impact op je budget. (1) Als je de danscoach in loondienst neemt bij je organisatie, dan moet je bijvoorbeeld de totale loonkost begroten. (2) Als de danscoach via een Sociaal Bureau voor Kunstenaars (SBK) (zoals SMART, Amplo of Tentoo) wil factureren, dan moet je er in je afspraken rekening mee houden dat een SBK een bepaald % neemt op het afgesproken brutobedrag. Om ervoor te zorgen dat de danscoach er het juiste nettobedrag aan overhoudt, begroot je dit % best mee in je prijsafspraken met de danscoach. (3) Indien de danscoach kan factureren, spreek je best op voorhand het juiste BTW-percentage af (6% of 21%).
- Danspunt voorziet op hun website een handige gids met informatie over hoe je dit aanpakt op maat van dansscholen en -gezelschappen. Raadpleeg de webpagina ‘vergoeden en vergoed worden’ voor richtlijnen over fair pay (met minimale uurbedragen) en de mogelijke tewerkstellingsvormen. Tip: je kunt ook toegang aanvragen tot webinars!
- Meer algemene richtlijnen die gelden binnen de cultuursector vind je ook op de websites van Juist is Juist en Cultuurloket. Op deze websites vind je handige tools zoals calculators en checklists, modelcontracten en webinars.
Overweldigd? Geen zorgen! Neem contact met ons op en kom langs bij de open office op vrijdag 9 of zaterdag 10 mei 2025. We geven je graag advies of verwijzen je door naar instanties die je verder kunnen helpen. We delen binnenkort meer informatie over de praktische organisatie van deze open office. Houd onze sociale media & website in de gaten!
_______________
REFLECTIEMOMENTEN EN DOCUMENTATIE
In de open call wordt verwezen naar een onderzoek over danserfgoed en zelfdocumentatie. Wat houdt dit in?
Via Dansstroom willen we samen meer leren over hoe dans wordt doorgegeven. We zijn om die reden benieuwd naar hoe jullie te werk gaan in de studio en naar jullie ervaringen tijdens het traject.
We vragen aan de deelnemers dat ze zich engageren voor twee aspecten van dit onderzoek:
- Twee workshops: We komen twee keer langs voor een workshop van 2 uur waarin we samen op een creatieve manier reflecteren op de overdracht en evolutie van repertoire en in gesprek gaan over jullie inzichten en ervaringen.
- Zelfinterviews: Daarnaast vragen we jullie om minimaal drie keer in het traject elkaar te interviewen aan de hand van enkele vragen die we jullie toesturen en dit op video op te nemen.
Naast deze momenten die we aan alle deelnemers vragen (twee workshops en minimum drie zelfinterviews), staat het jullie vrij om jullie werkproces extra te documenteren met bijvoorbeeld opnames van repetities, een videodagboek, geschreven reflecties… We volgen graag mee!
De zelfdocumentatie zal verwerkt worden in een reportage. Hoe zal deze reportage eruitzien en waar zal hij verspreid worden?
Het beeldmateriaal dat we opnemen tijdens de workshops en zelfinterviews, aangevuld met beelden van het toonmoment, wordt verwerkt tot een korte reportage over Dansstroom. Deze reportage kan op de websites en/of sociale media van onze drie organisaties (Danspunt, CEMPER en STUK) worden gepubliceerd.
Zal het toonmoment ook op video vastgelegd worden?
Ja, het toonmoment zal gecapteerd worden door een professionele videomaker! Jullie krijgen toegang tot het materiaal, zodat je de video van je optreden ook in je eigen archief kan opnemen.
Wat wordt er van de danscoach gevraagd op vlak van reflectie?
We verwachten dat de danscoach minstens bij één van de twee bovengenoemde workshops aanwezig is. Daarnaast vragen we de danscoach om zich te engageren voor een (zelf)interview waarin we peilen naar hun ervaringen en inzichten. Ook dit interview zal worden opgenomen en mogelijk verwerkt in de videoreportage.
_______________
AUTEURSRECHTEN
Moet ik auteursrechten betalen op de muziek die ik gebruik?
Ja, je moet auteursrechten betalen voor de muziek die je gebruikt tijdens de danslessen en het toonmoment in het STUK op 25 en 26 april 2026. Dit regel je via Unisono, de organisatie die in België de auteursrechten int namens Sabam en andere beheersvennootschappen. Je kunt een licentie aanvragen via hun website.
Moet ik auteursrechten betalen op het dansrepertoire?
Is het dansstuk waarmee jullie aan de slag gaan gemaakt door een specifieke maker of groep van makers? Is er een auteur gekend?
- Ja: dan gelden auteursrechten. Zie de volgende vraag om te ontdekken hoe je ze correct kan regelen.
- Nee, er is/zijn geen duidelijke auteur(s) aan te wijzen voor mijn repertoire: dan gelden andere aandachtspunten. Zie vraag ‘Mijn dans is niet door één of enkele identificeerbare maker(s) gemaakt, zijn er andere aspecten waar ik rekening mee moet houden?’’
Hoe draag je auteursrechten correct over?
Fase 1: bij je kandidaatstelling voor Dansstroom
Bij je kandidaatstelling is het nog niet nodig om alles formeel vast te leggen. Wel is het belangrijk om te achterhalen of je (1) de toestemming hebt van de choreograaf/de rechthebbende om met het repertoirestuk aan de slag te gaan en (2) of er een eventuele licentiekost betaald moet worden voor het heropvoeren of bewerken van de choreografie. (In de praktijk zal de onderhandeling over de auteursrechten waarschijnlijk hand in hand gaan met het vinden van een geschikte coach.)
Hoe ga je te werk?
1.Identificeer de rechthebbende, dus ga op zoek naar degene die de rechten van het stuk beheert.
- Leeft je choreograaf nog of is het gezelschap van de choreograaf nog actief? Contacteer ze en bespreek je plannen. Ga ook na of de choreograaf aangesloten is bij een collectieve beheersvennootschap zoals SABAM of DeAuteurs. De overdracht van de rechten zal dan formeel via deze organisatie lopen.
- Leeft de choreograaf niet meer en is het gezelschap niet meer actief? Ga na of de nalatenschap beheerd wordt door een trust, stichting of andere organisatie zoals een van bovenstaande collectieve beheersvennootschappen.
2. Ga in overleg
Neem contact op met de rechthebbende en bespreek je plannen met het repertoire. Bespreek daarbij onderwerpen zoals de keuze van het fragment, mogelijke aanpassingen, bewerkingsopties en de grenzen van toegestane wijzigingen. Jullie specifieke benadering zal zich vormen tijdens het creatieproces zelf, maar het is wel al aangewezen om jullie eerste ideeën af te toetsen met de visie op de herneming van de rechthebbende. Als jullie ideeën totaal niet matchen met elkaar is het misschien aangeraden om een ander repertoirestuk uit te kiezen – al dan niet van een andere maker.
3. Informeer naar de licentiekost
Sommige makers zullen een vergoeding vragen voor de verschillende manieren – ‘de exploitatiewijzen’ – waarop jullie van plan zijn het werk te verspreiden of te gebruiken. Om te kunnen inschatten hoeveel die kost zal bedragen zodat je ze kan meenemen in je budget is het dus belangrijk om dit al even af te toetsen.
Bij Dansstroom zijn volgende exploitatiewijzen belangrijk:
- Publieke vertoning:
- Het toonmoment in het STUK op 25 en 26 april 2026
- Wil je het werk ook op andere momenten tonen, zoals in een voorstelling van jullie dansschool? Geef dit aan.
- Gebruik van beeldmateriaal:
- Beelden van repetities en het toonmoment zullen verwerkt worden in een reportage die verspreid zal worden op sociale media en websites van de partners (STUK, CEMPER en Danspunt)
- Willen jullie op jullie eigen social media beelden delen? Vermeld dit ook.
Op basis van deze manieren van gebruik zullen jullie onderling een eerste inschatting van de kosten kunnen maken. Vermeld in jullie overleg duidelijk dat jullie dansproject geen professioneel project is en dat jullie op geen enkele manier zelf inkomsten halen uit het aanleren en opvoeren van het repertoire. Dit zijn belangrijke elementen om de licentiekost laag te houden.
Net zoals bij de intentieverklaring van de danscoach helpt deze onderhandeling om op dezelfde golflengte te komen. Op deze manier kunnen jullie, wanneer geselecteerd voor Dansstroom, alle afspraken snel vastleggen en bevestigen. Ook hier: vragen of onduidelijkheden? Contacteer ons!
Fase 2: geselecteerd voor Dansstroom?
In aanloop naar het begin van jullie traject in het schooljaar 2025-2026 zullen alle bovengenoemde afspraken in detail worden uitgewerkt, geformaliseerd en schriftelijk bevestigd. Wij staan klaar om je hierbij te ondersteunen. Ook Cultuurloket kan een waardevol aanspreekpunt zijn in dit proces. Op hun website vind je een overzicht van de aspecten die je met de rechthebbende moet bespreken. Bovendien stellen zij een modelcontract ter beschikking.
Mijn dans is niet door één of enkele identificeerbare maker(s) gemaakt, zijn er andere aspecten waar ik rekening mee moet houden?’
Wanneer het onduidelijk is wie de auteur is van jouw repertoire maar de danspraktijk eerder het resultaat is van een jarenlange transmissie binnen een gemeenschap of (een groep van) anonieme maker(s), beschermen auteursrechten het werk niet. Je zal dan ook geen auteursrechten moeten betalen. Desondanks is het bij deze werken ook belangrijk om bewust te zijn van de oorsprong van deze danspraktijken, die te erkennen en bewust en met respect om te gaan met het verspreiden ervan. De danscoach, als iemand die nauw betrokken is bij jouw praktijk, zal je hierbij kunnen begeleiden.