Deze workshop is onderdeel van de basisopleiding dansdocent, maar wordt opengesteld voor iedereen.
Het lichaam is het instrument van een danser. Daarom is kennis van anatomie dan ook essentieel voor elke danser en dansdocent, om lichaamsbewustzijn te creëren, blessures te voorkomen en om leerlingen te kunnen helpen in hun techniekopbouw.
Via praktische oefeningen neemt Michèle Swennen je mee in een ontdekking van de anatomie. Ieder hoofdstuk benadert een ander item. Geen saaie theorielessen, maar een praktisch onderzoek en doelgerichte kennis voor dansdocenten en dansers.
Deel 1: Het lichaam in zijn globaliteit. De algemene structuur met de verschillende functies van het skelet, de spieren (hun tonus) en de gewrichten.
Deel 2: Een tweede deel zal inzoomen op de schoudergordel. Hoe verhoudt de schoudergordel zich met de armen, met de thorac, de rug, de hals en de ademhaling?
Deel 3: In het derde deel neem je het heupgewricht onder de loep in relatie tot de benen, de pelvis, de buikspieren, psoas … Dit alles in functie van de stabiliteit en mobiliteit in functie van dansbewegingen.
Voor wie?
Voor dansdocenten en iedereen die gebeten is door dans.
Docent
Op vijfjarige leeftijd begon Michèle Swennen te dansen aan het Jaques Dalcroze instituut in Brussel. Ze zette haar pad verder binnen de moderne dans bij Renate Peter en klassieke dans bij Marina Van Hoeck. In Parijs studeerde ze de Limon-techniek bij Peter Goss, Betty Jones & Fritz Luddin; in New York bij Jennifer Muller en Luis Falco; en de Graham-techniek bij Michel Nourkil. In 1985, na haar terugkeer uit de Verenigde Staten, richtte ze haar eigen gezelschap op en opende het eerste centrum voor hedendaagse dans in Brussel: “Flagrant Délit”.
In dit kader ontwikkelde ze haar werk als choreografe en pedagoge. Dankzij haar podiumervaring choreografeert ze voor opera, coacht ze acteurs, dansers, circusartiesten en muzikanten. Sinds enkele jaren is haar reputatie als pedagoge van de Limon-techniek zo groot dat ze overal ter wereld wordt gevraagd om te onderwijzen, zowel bij professionele gezelschappen als bij hogescholen voor dans en universiteiten, als gastdocent of aangesteld docent. Ze geeft anatomie voor dansers en dansdocenten.
Praktisch
Wanneer?
- Zondag 8 oktober 2023 van 10u tot 15u30
- Zaterdag 4 november 2023 van 13u30 tot 18u
- Zondag 5 november 2023 van 10u tot 13u30
Waar?
Dansstudio Danspunt (Dok Noord, Sint-Salvatorstraat 18a, 9000 Gent)
Taal?
Nederlands
Prijs?
- De volledige reeks: 120 euro (90 euro voor studenten, 65+, mensen met een vervangingsinkomen of verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds).
- De eerste twee dagen: 100 euro (70 euro voor studenten, 65+, mensen met een vervangingsinkomen of verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds).
- De derde dag kan je enkel volgen als je ook dag 1 en dag 2 hebt gevolgd.
Overnachten?
Kom je van ver en wil je graag in Gent overnachten? Hieronder vind je een lijstje met enkele tips:
Hostels
- Jeugdherberg de Draecke: slechts 15 min. wandelen van Danspunt, niet ver van het Gravensteen en hartje Gent.
- Hostel Uppelink: 20 min. wandelen van Danspunt.
B&B
- Big Sleep: 20 min. wandelen.
- Fred & Breakfast: 20 min. OV / 30 min. wandelen / 10 min. fietsen.
Hotels
- Hotel Den Briel: 8 min. wandelen.
- Ibis Gent: 15 min. wandelen.